06 januára 2008
Prežili sme bombový útok.
No... on to vlastne bombový útok nebol, ale mohol byť. Keby... Stačí tak málo. Žijeme vo svete, ktorý nie je ani trochu bezpečný a naozajstné samovražedné útoky sú na dennom poriadku. A Slovensko pre takýchto ľudí nie je nezaujímavou krajinou už len preto, že sme členmi NATO, v mnohých krajinách pracujú slovenské jednotky, a v niektorých prípadoch naozaj stoja proti vyznavačom Islamu.
No dobre, nebudem to dramatizovať. Naša skúsenosť je síce týždeň stará, ale ohromilo ma to natoľko, že musím, aj keď dodatočne, napísať.
Boli sme s kamarátkou na káve v známom bratislavskom obchodnom centre. Vo chvíli, keď Pikovi končila pracovná doba, som mu zavolala, nech príde za nami a pôjdeme spolu domov. Dopili sme, dorozprávali, a keďže sme toho hluku a cigaretového dymu mali plné zuby, vybrali sme sa smer parkovisko. Keď tu...
"Prosíme všetkých návštevníkov, aby z technických príčin opustili nákupné centrum."
"Bomba," hovorím Pikovi, ktorý si nič nevšimol. Rozprával s kamarátkou ďalej.
"Bomba!" zdôraznila som mu.
"Čo bomba?"
"Poďme rýchlo preč. Majú hlásenú bombu a potoms a odtiaľto nedostaneme."
V tej chvíli sme boli asi 20 metrov od výťahu na parkovisko. Chvíľu sme sa zdržali čakaním na výťah, hoci som navrhovala ísť peši, našli sme auto a okamžite vyrazili.
No, nebudem to naťahovať. Na parkovisku sme strávili asi hodinu, kým sme sa dostali von. Nechytačka. Každý sa tlačil pred rad áut, nikto nikoho nechcel pustiť. Prečo aj?
Medzitým hlásili, že evakuovali detský kútik a asi stokrát, že máme opustiť nákupné centrum. Väčšina ľudí ešte pokojne dopíjala kávu a vyberala svetríky vo výpredaji.
Po asi hoduine sme sa dostali na cestu. tí rozumnejší rozdelili rodiny a niekto s deťmi čakal vonku, čo keby... či aby sa neudusili na parkovisku výparmi.
Prvých policajtov sme stretli asi päť minút po opustení centra. Nikto neriadil evakuáciu, nikto sa nestaral. A ja stále rozmýšľam, čo keby...
 
posted by Úplne iná at 7:41 PM | Permalink |


2 Comments:


  • At 8:35 PM, Blogger Maroško

    Správne! Načo by sa tlačili tam, kde je plno ľudí a mohlo by sa im niečo stať? Kto by potom vyberal pokuty?!
    Oni sú vždy tam, kde ich nikto nečaká. Napr. za nejakým kríčkom merajú rýchlosť, alebo na parkovisku kontrolujú, komu vypršala pred piatimi minútami platnosť parkovacieho lístka. Ľudí treba pokutovať, nie evakuovať.

     
  • At 10:25 PM, Blogger FanaticGay

    ... veru tak a niektori sa vrhaju na zahranicne novinarky...