06 apríla 2007
Prvýkrát
Rozmýšľam...
prečo človek celý život robí veci, ktoré nevie, ne(o-z)vláda, a keď sa ich konečne naučí, musí robiť niečo iné, čo zas nevie.

No, posúďte:

Narodíte sa...

čo máte práce, než zistíte, ako sať mliečko a kakať do plienok. Vo chvíli, keď máte vyhrané, kŕmia vás lyžičkou a posadia na nočník.

Potom sa učíte byť dieťaťom, aby vás život v pravej chvíli vyfackal do role adolescenta, stanete sa manželom a rodičom a znovu všetko robíte zle, lebo to neviete ináč. A ani sa nenazdáte, ste dedkom, či babkou a všetko začína odznova.

A potom príde vec, ktorú sa nemožno nijak naučiť, ani sa na ňu pripraviť. A nikto nám o nej neporozpráva. Smrť.

Nie, nechystám sa umierať.

Iba som sa vo svojom vysokom veku dostala do role, ktorú zvládam s oškretými ušami iba za významnéj tolerancie všetkých okoložijúcich a som im za to vďačná. Ja, ktorá som bola roky hrdá na svoju samostatnosť, sa teraz učím potkýnať o ľudí a zvieratá a počúvať štyri zvuky naraz a nezošedivieť. Chodím spať o deviatej, kedy môj mozog definitívne vypína.

A viete čo?

Je to krásne a dúfam, že si to užijem aspoň chvíľku po tom, čo sa to naučím...

Nikdy nie ste odborníkom na život, ktorý žijete.
 
posted by Úplne iná at 1:58 PM | Permalink | 4 comments
01 apríla 2007
Záujem
Kedysi dávno som pri komentovaní majstrovstiev sveta v krasokorčuľovaní počula zaujímavú vec. Dievča, ktoré sa umiestnilo na 24. mieste, ako jediné uviedlo ako svoje hobby krasokorčuľovanie. Často na to myslím. Aby som nestrácala radosť z vecí, ktoré robím.
Predvčerom sme boli na koncerte. V prvej časti vystúpil mladý huslista. Hral výborne. Potlesk bol veľký, tak pridal. Za ním sedel orchester a prídavku sa samozrejme nezúčastňoval. Pozorovala som hráčov. Niektorí cudne klopili očí, niektorí očami blúdili pomedzi divákov. Možno rozmýšľali, čo zajtra na obed, či ako pokračuje hokej. Všade zneli Bachove tóny a boli očarujúce vo svojej živočíšnej naliehavosti.
Vtedy som HO zbadala. Jeden člen orchestra. Mladý chalan. Oči mu žiarili, dýchal podľa taktov a sedel na stoličke, už - už vyskočiť. Prežíval každú notu, akoby ju hral sám. Mala som pocit, že jeho koníčkom je hra na husle.
Nakoniec, veď to bol JEHO koncert, nie?
 
posted by Úplne iná at 8:19 AM | Permalink | 1 comments